Seçilmiş

Atolye

Teknoloji

Ev & Dekorasyon

Mutfak

Oyun

Outdoor

Sanat

9 Dolarlık Chip Bilgisayar [İNCELEME]

Tanıtım: 9 Dolar?

Tekrardan merhabalar arkadaşlar, sizlere bir süredir kullandığım getchip.com adresinden satın alabileceğiniz (5 Aralık 2016'da kontrol ettim, artık Türkiyeye göndermiyorlar.) chip bilgisayar ile ilgili düşüncelerimi aktaracağım. Öncelikle genel özelliklerinden bahsedelim;

1. Adım: İşlemci + Ram

Öncelikle sizlere bu sistemin temelinden yani işlemci ve ram özelliklerinden bahsetmek istiyorum. 

Allwinner R8 SoC işlemci tercih edilmiş ve üzerinde Mali400 GPU var. İşlemcimiz tek çekirdekli ve performansı raspberry pi modellerine kıyasla biraz daha düşük olduğu için görüntülü olarak günlük kullanım için pek uygun değil.

Üzerinde 512MB Samsung DDR3 Ram bulunmaktadır ve ekransız kullanımda fiyatına göre fazlasıyla yeterlidir.

2. Adım: Wifi + BT4

Wireless bağlantının çekim gücü beklediğimizden çok daha uzun çıktı -laptop bilgisayarımızın yakalayamadığı ağları yakaladı- ve enerji tüketimini de fazla arttırmıyor.

Wireless + Bt olayını Realtek rtl 8723bs modülüyle çözmüşler. Bu modülle ilgili dikkatimi çeken şey modulün FM sinyallerini de alabilme özelliği. Fakat CHIP'in şematiklerine bakınca FM anteni ve veri çıkışı bir yere bağlanmamış. Yani bu özellik deaktif.

3. Adım: GPIO

Üzerinde bolca gpio olmasına rağmen kernelde değişiklik yapmadan sadece 8 tanesini tetikleme yapmak için kullanabiliyorsunuz.

Peki ya diğer pinler?

Yaklaşık 20 adet pin sadece LCD çıkışı için ayrılmış buna ek olarak 4 Adet dokunmatik giriş için, 12 adet de CSID kamera girişi bırakılmış.

4. Adım: Görüntü ve Depolama

Kimilerinin en çok önem verdiği konulardan birisidir görüntü çıkışı. Şüphesiz ki önemlidir ama başta dediğim gibi, CHIP'den bu konuda performans beklemeyin. Mali400 GPU sizlere MAX 1080p çıkış destekliyor fakat bunun için CHIP'e HDMI veya VGA Shield'i satın almanız gerekir. Fiyatı en son 10 dolardı. Bunun haricinde kulaklık çıkışından Kompozit video çıkışı  -Çözünürlük hayli düşük- da alabilirsiniz.


4GB NAND disk kullanılmış. Ayrıca USB girişinden de çoğaltıcı yardımıyla istediğiniz kadar depolama alanına sahip olabilirsiniz.

USB girişinden webcam, hard disk, klavye vs takabilirsiniz fakat bazen güç sıkıntısı yaşayabiliyor, bu yüzden dışarıdan güç girişli bir usb çoğaltıcı almanızı öneririz.

5. Adım: Güç

Güç tüketimi tahmin ettiğimizden daha az çıktı. Wi-Fi açıkken ortalama 350 mAh tüketmekte. İşlemci yoğun olarak kullanılırken peak ~500 mAh değerini gördük.

Pil kontrolorü olarak axp209 kullanılmış. Birçok tablette de aynı çipi görmüştük. Pil olarak Li-Ion veya Li-Po pil kullanabilirsiniz. Biz 18650 Li-Ion pile jumper bağlayarak kullandık.

6. Adım: Sonuç

Sonuç olarak görüntülü işlem performansı olarak muadillerinden geride kalsa da gerek kompakt olması gerek fiyatı  bakımından gayet uygun bir cihazdır. 

Dipnot: Kompozit kablo ve arka kapak için ek ücret istiyorlar. Fakat black friday indiriminde 8 dolardan iki adet sade CHIP almıştık. Sağolsunlar kapak ve kabloyu ikisi için de bedavaya göndermişler.

Ayrıca VGA adaptörünün 10 dolar olması sebebiyle kendimiz bir VGA adaptörü yapmayı planlıyoruz. Eğer ilginizi çekerse lütfen yorum bırakın.

Yorumlar.

1000 Görüntülenme

0 Favoriler


coco

Trakya Üniversitesinde İngilizce Öğretmenliği okuyorum. Hobi olarak yazılım ve elektronikle ilgileniyorum. Bu siteyi deneyimlerimi paylaşmak için kullanıyorum. Üye olup sizler de paylaşabilirsiniz.


Bir Söz

“İtiraf ederim ki, düşmanlarımız çok çalışıyor. Biz de onlardan daha çok çalışmaya mecburuz. Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan azami derecede yararlanmak zorunluluğudur.”

Tagler

KENDİN YAP MÜHENDİSLİK PROJELERİ PROJE PAYLAŞIN ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİS EVDE YAP PROJE YAP ARDUİNO YAZILIM PCB HAZIRLAMA NE YAPTIK DIY DIY YAPIMI NASIL YAPILIR DEKORASYON DIY FİKİRLERİ

Sosyal Medya

Facebook Instagram