Gizliliğimizi Hiçe Sayan Android Uygulamaları

Android cihazlarda genellikle insanlar cihazlarının fonksiyonelliğini arttırmak için bir takım uygulamalar kullanır. Rehber ve Arama uygulamarı da bunlardan birisidir. IOS cihazların aksine Android, mevcut varsayılan arama ve rehber uygulamalarını değiştirmeye izin verir. Bu durum hem iyi hem de kötü sonuçlar doğurabilir. Örneğin; yazılımcılara değişik yollarla arama yapabilen uygulamalar geliştirme imkanı verir, ama aynı zamanda çeşitli kişilere bu tip yazılımları kişisel verilerinizi alıp kendi amaçları için kullanabilir.

Teknoloji okur-yazarı insanlar için bu durum genellikle sorun oluşturmaz. Çünkü bu kişiler genellikle cihazla gelen uygulamaları ve açık kaynak kodlu yazılımları yüklemeyi tercih ederler.

Durumun vehametini kendi gözlerim görmek üzere bir paket izleyici ve de ilgili yazılımları telefonuma yükledim.

Editörün Seçimi: Drupe

Bu uygulamayı ilk yüklediğinizde, rehber bilgilerinize erişmek için izin ister ve izin vermediğin taktirde çalışmayı reddeder. Bir arama uygulamasının mantıken rehber bilgilerini zaten kullanması gerektiği için sakınca yoktur. Ama ne yazık ki bu uygulama yüklendikten sonra ilk yaptığı şey, verilerinizi gönderilebilecek bir formata çevirip kendi sunucularına göndermekti.

Asus ZenUI Dialer

Asus Dialer uygulaması Asus cihazlarla beraber yüklü gelen bir arama uygulamasıydı. Testlerimde rehberdeki verileri sunuclarına göndermedi. Ayrıca arama yaparken de herhangi bir veri alış-verişi olmadı. Zaten bir telefon üreticisi için kişisel verileri almaları, gereksiz bir risk olurdu.

Dialer+ / Contacts+

Her aramada ilgili sunucunun ‘/report’ sayfasına E-posta adresimi, ayırt edici bir veriyi (token) ve de arama yapılan numarayı göndermiş. Büyük ihtimalle rehberin de bir kopyasını göndermiştir. Ama rehberlerle ilgili paketin görüntüsünü alamadım.

TrueCaller

TrueCaller, aynı zamanda daha önce bazı blogcuların ve benim de şüphe duyduğum uygulamalardandı. Veri toplamanın yanı sıra zamanında hacklenip verilerimizi kötü ellere kaptırmış bir şirkettir (İlgili haber). Arama başlangıç-bitiş, aranan kişi verilerinin yanı sıra bir takım detaylı bilgileri de kendi ‘istatistik’ sunucularına gönderiyor.

Yani bu kadar bilgiyle kiminle ne kadar süre konuşulduğunu biliyor bu uygulamalar. Bu tip uygulamaları kullanan sayısı fazla olduğu için ve bu kişilerin rehberlerinde bizlerin de isimleri geçtiği için, bu tip uygulamaları kullanmasak bile takip ediliyor sayılırız.

Gizliliğimizin Üzücü Durumu

Denediğim uygulamaların bazıları Google Market’te ‘Editörün Seçimi’ olarak işaretlenmiş ve olağanüstü indirilme sayılarına sahip. Editör tarafından seçilmiş ve bu kadar popüler uygulamalar gözünü kırpmadan gizliliğimizi ihmal ediyorsa, Play Store’deki yüzlerce karanlık uygulamayı ne siz sorun, ne biz cevaplayalım.

Yakın arkadaşım Gökberk’in Bloğundan çevirilmiştir. Ziyaret etmenizde fayda var. Fikirlerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

Be the first to comment on "Gizliliğimizi Hiçe Sayan Android Uygulamaları"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*