Sunucusuz Arama Motoru: YaCy

İnternette dolaşırken karşıma çıkan ve böyle bir projeden nasıl haberdar olmam diye düşündüğüm arama motoru, YaCy.

Öncelikle YaCy, P2P (Peer to Peer) tipi bağlantılara dayanan, merkezi bir sunucusu olmayan bir arama motorudur. Arama yapabilmek için programı indirmeniz gerekiyor.

Büyük sunuculara, şirketlere dayanmaktansa; sırtını açık kaynak destekçilerine dayıyor YaCy. Böylelikle merkezi sunucular yerine kullanıcılar crawl yapıyor. Olayın performansına gelince;

Facebook araması ilgili sonuç döndürmüyor. Büyük ihtimalle bu sayfaları barındıran kişiler şu anda online değil. Ya da kimse bu sayfaları barındırmıyor.

250 kişi programda online şu anda. Saniyede 5 kişiden fazla kişi de dahil oluyor. Arada gözüme Raspberry Pi gibi tek kartlı cihazlar da çarpıyor. Projede, çok daha fazla kişinin aktif olduğu zamanlarda daha iyi sonuçlar gözleniyor.

screenshot_searchresult.png (1157×928)

Sizlere şunu söyleyeyim, normal aramalarınız için pek randımanlı olacağını sanmıyorum. Ama kaydetmek istediğiniz bir site varsa, crawler’i fena değil gibi. Şu anda ağda 2.3 milyar sayfanın üzerinde sayfa mevcut.

İstediğiniz sayfaları kaydetmek veya projeye destek olmak gibi bir amacınız yoksa, indirmeyin 🙂 . Günlük kullanım için bilgisayarınızı fazlasıyla yoruyor. Mantık çok güzel ama pratikte biraz yetim kalmış gibi.

Kendi projelerimizde kullanmak üzere Api de mevcut.

Deneme amaçlı bu siteyi crawl’ladım. Crawl işlemi hızlı.

Crawl işleminin hızlı olması avantaj gibi görünebilir, ama bir de tek çekirdekli 2gb ramli sunucumuza soralım durumu 🙂

DuckDuckGo

Biz yine de duckduckgo‘ya devam diyerek mutlu mesut yolumuza ilerliyoruz.

Olsun mu olmasın, kapalı kaynak bize uğramasın -blog yazarken windows kullandığım doğrudur 🙂 – diye çıktığım yolda böyle ilham verici projeleri görmek mutlu ediyor insanı. Sonra diyorum ki, gün gelecek Türkiye’de de yazılım, mühendislik sektörü parlayacak bizler de böyle şeyler üreteceğiz. Sizler sayesinde o günler yakın gibi görünüyor.

Mühendislerimizin bildikleriyle yetinmeyip çılgınlar gibi Datasheet okuması, bilgiyi kaynağından alması ve teknolojiyi, yeni çıkan şeyleri sürekli takip etmesi gerekir.

Sağlıcakla kalın.

Be the first to comment on "Sunucusuz Arama Motoru: YaCy"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*